Trip ke Nusajaya - Puteri Habour - Medini Mall - Legoland

assalammualaikum..
hey...
sorry because lately i'm lazy to create a story..
heheh...(bukan senang taw aku nak ckp bhse inggeris ni...praktis make prefect right??kalau salah bg twu lerrr k??)
hehe...habuk da blog saya ni...disbbkan saya no idea utk menulis maka mcm ni la jadi nye..
sooo sorry..
actually what i've post last day??week??month?anything laa..tntg trip aku g jalan2...
haaa...bkn jln2 cari psal k...jln2 sbb belajar...
trip aku kali ni g ke nusajaya!!!

haaa...sapa twu nusajaya kat mana??
sapa yg da twu diam..
yg x twu..mehhh....kita nak cerita..
nusajaya ni terletak di johor..
yg merupakan bandar yg sama konsepnya dgn putrajaya..tapi lain ckit la..
haa..yg paling surprise nye ape kan..
first time aku jjk kaki kat nusajaya ni..aku rasa mcm kat kl...nk twu sbb apew..sbb seni bina dan konsep yg ditengahkan tu sgt menarik...cantik sgt...jom tgk 1 gambar dulu..


haa...nmpk x seni bina tuu...ada mcm putrajaya x??
sorry la...ni gmbr yg aku tgkp wktu dkt galeri bangunan sultan ismail..
nak twu apa bangunan sultan ismail tu??
bangunan sultan ismail tu merupakan tempat ahli2 atau pun dewan2 negeri bersidang..
mcm kat parlimen tu...
haaa..
tempat dia cantik sgt...
dan terdapat ciri2 negeri johor dalam bangunan ni..antaranya...


ni adalah bumbung dalam bilik persidangan...
nmpk bentuk atap die tu bentuk nenas yg di belah...
kalau korg nak twu nenas merupakan sumber ekonomi johor suatu ketika dahulu..


haaa....corak ni cantik kan??
ni bukan corak suka2 tw...
corak ni di ambil hasil daripada idea pokok gambir yg juga ekonomi negeri johor masa dulu kala...
sekarang ade lagi lah kot...(x confident je)hahah...


wahhh..nmpk x dgn lantai pun kami bole berposing lagi yew...hahaha


haaa...ni plak kita akn nmpk sebelum kita masuk ke dalam dewan persidangan...
ni adalah bumbung yg berbentuk permata...
kalau kawan2 nak twu..
johor ni dapat nama dari pedagang..
dulu pedagang2 ni masuk ke johor dgn menjual batu permata...
dan sebenarnya juga....johor bermaksud batu permata yg perkataan aslnya adalah jauhar that meaning batu permata...oleh itu...lama kelamaan jauhar di paggil johor...


ni adalah jata negeri johor...
kalau korang nak twu yg 4 bintang kecik tu melambangkan daerah negeri johor suatu masa dahulu..

huuuhhh...
penat jgk bercerita pasal bangunan ni...
bangunan ni cantik dan mempunyai taman2 dan reka bentuk yg unik...
nak tgk lagi???
jommmmm!!!



ni taman kat bahagian luar bangunan ni..cantik kan..



tgk lah ada kerusi...pokok2 yg menghijau..



rasa nak terjun dalam kolam tu la..haha..
kolam tu bkn utk mandi k??hehehe..


nmpk x dekorasi tmnnye sgt indah...



ni plak gmbr kat dalam dewan pesidangan..kami beruntung sbb dpt masuk ke dalam dewan ni dan dpt lihat dan rasa bagaiman keadaan di situ..


kerusi biru tu tmpt dduk sultan...
nak twu x kerusi sultan tu di reka mengikut bentuk dan saiz sultan..


haa..yg wrne hitam yg kat ats tiang tu adalah nenas punye ats tu..ape yew kita pgil..ala...
yg mcm daun2 katats nns tu..ape2 je la..menympah..


cantik kan ukiran dan reka bentuknya...


besar gilerrr dewan ni..


ni tmpt ahli2 wakit daerah dduk...


cantik kan corak kat bawah tu...isshhh..abe ngn azim kacau daun rr..



air terjun buatan sndiri...
nice...


bangunan lain yg terdapat di nusajaya selain bangunan sultan ismail...
x slh ni bangunan mahkamah..




ni bahagian hadapan..


same..


haaa..nmpk x...tulisan level die...dalam bahasa arab tw..kau ade??hehee


tgk apew tuu awk...heheh



ni sblm masuk dwan pesidangan..


sme..


dalam dewan persidangan...



sempat lagi tuuu..









jom shoot bersama dup3a...hehhee...















































































okay...lps kitaorg g nusajaya...kita org singgah lah kjp di puteri habour...
haaa..mcm name pearl habour kan??
agk2 mcm pearl habour x puteri habour ni???
hahahh..
of course la kn..
jom tgk keadaan di puteri habour ni..


haaa...ini lah dyew puteri habour..
tempat kpal2 utk berlayar..



byk gilerrr kapal2 mahal kat sni..
tgk tmpt ni tringt marina island...heheh..kt mana??
kat perak...cerrr search google marina island tu mcm ne plak..heheh







antara kapal2 yg berlabuh di puteri hobour ni..



wahhh...wanita2 terpilih merangkap lecterur kami yg bawak kami ke sni..thanks miss2 cantik.. :)



ni plak tour guide yg ajar kami tntg mcm mana nak jadi tour guide ni...

ok...kami kat sni skjp je...lps tu kami ke.........................


ehhh....kat mana tuu...
hehhee..ala...mcm la x twu...ni la legoland...
sebenarnye kami tgkp gmbr kat lua je..x msuk pun..
huhuhuhu..sdih2...
before msuk ke legoland ni kami masuk melalui meddini mall...
medini mall tu mcm ni...


ni laa dye..
tempat org jual2 makanan..
cenderahati n mcm lagi... 
maaflah smpat snap pic yg ni je...



sblm g ke legoland kita msti melalui ni dulu...
kt cni kan ade kfc..ade burger king n mcm2 lagi laa..





okay...
jom kita tgk shoot yg kt dpn legoland tuu..
sume muka bajet mcm da msuk plak kan legoland tuu..
hahahhaa...harapan je nak msuk..
hehhehe..


excited betul dpt smpai legoland kan??ahhaha...klkr plak aku tgk..











DUP3A




meriahnyaa....




kecoh kan kami??hahha..

okay..habis jugak akhirnya cerita saya yg bertangguh ni..hahaha..
final exam da dkt..
wish me luck guys..
bubye...







Comments