Tips Kecantikan Tanpa Memerlukan Kosmetik Yang Mahal

assalammualaikum..
hey girls..hey getlemen..
actually malam ni aku rajin sikit nak buat entri pasal kecantikan sikit..





dan tips2 ni aku dapat daripada org2 yg bole dikatakan sekarang ni kulitnya cantik bak sutera..hahaha..
okay..ni x kisah lah org lelaki ke perempuan ke boleh je try kalau nak try..
tapi behave k??takut ia x berapa nak sesuai dgn kulit korang..setiap kulit orang lain2 tau..ingat tuu..

jom tengok apa yg boleh aku kongsikan disini..

pertama !! tips untuk hapuskan jerawat yg degil tuu daripada muka kita...x sabar???jom tgk!!


1. bersihkan muka, then cuci muka tu dengan air kelapa, kelapa tua tau!jgn kelapa muda pulak..lain yg jadi kang...dan biarkan air kelapa tersebut kering dengan sendirinya..jgn lap,jgn basuh balik..let's it dry..lepas da kering tu baru basuh dengan air bersih..cuba amalkan dalam masa 3 kali seminggu..

2. sejukkan kanji nasi, sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering dengan sendiri..then basuh dengan air suam..amalkan setiap hari..InsyaAllah akan mujarab..

3. tumbuk segenggam bunga melur dengan sedikit air hingga lumat, then sapukan pada muka dan biar hingga kering, kemudian basuh dgn air kelapa muda..kelapa muda ok???

4. yg ini memang turun temurun punyer tradisi, org tua2 ckp air basuhan beras tu ada kebaikannya pada muka... jadi korang basuh muka dengan air basuhan beras dan biarkan ia kering dengan sendiri..amalkan setiap hari..

5. last sekali..amik beberapa helai daun pucuk jambu, then campurkan dengan bedak sejuk dan tempelkan pada muka korang tu sebelum tidur..amalkan setiap hari...


haaaa..itu tips utk hilangkan jerawat...yg ini tips utk hilangkan bintik hitam kat muka!!jom try tengok!!


1. rendamkan sehelai tisu dengan putih telur...dan letakkan tisu yg dah direndam tu pada bintik hitam kat muka korang..then setelah ia kering,basuh muka dengan menggunakan air bersih dan amalkan sekurang2nya 2 kali seminggu...

2. lumatkan sehelai daun nangka yg agk tua dengan sedikit air..dan letak pada kawasan bintik hitam tu..setelah kering basuh muka dengan menggunakan air suam..

3. campurkan beras pulut dengan kulit kayu manis, kemudian goreng tanpa minyak dan kisar hingga hancur then gosokkan pada muka setiap 2x seminggu..


okay..ni last tips dari aku...sapa yg nak muka licin dan halus...boleh ikut tips ni..


1. campurkan bedak sejuk dengan sedikit air asam jawa,serbu kunyit dan sedikit air..then sapu dan gsk pada muka beberapa minit sebelum mandi, kemudian cuci dengan air suam..lakukan setiap hari..

2. gilingkan 3 sudu besar kacang hijau,kemudian campurkan sedikit air..then sapukan pada muka sehingga ia kering dan bilas menggunakan air suam..

3. kisar 2 biji tomato,gula dan air..then tapis dan minum jus tomato yg da dikisar itu setiap hari...

4. setiap kali mandi..gskkan tawas pada muka,lakukan setiap pagi atau malam..muka korang akan jadi halus dan mulus..hehehe..


okay..itu sahaja tips yg aku ada..ingat ye x semua tips ini sesuai utk semua kulit muka..hati2..kalau ada effect yg x baik segera tgllkan..hehehe...good luck korang!! moga2 muka korang cantik macam gmbr kat bawah ni..insyaAllah..dgn izinNya..amin



hahh!! da seronok2 baca tu, jgn lupa drop your comment there..aku sgt menghargainya..thanks..xoxo..eyka!!!bubye!!

Comments

  1. Replies
    1. thanks dear..tapi kita hanya mampu berusaha je..try it !!

      Delete
  2. tips yang amat berguna bagi kaum wanita...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes my dear..try it..but don't forget x semua jenis kulit boleh terima tips ini..hehehe..good luck!! :)

      Delete
  3. 2nd tuh.. giling 3 sd besar hijau.. hijau apa yerk.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. opss..thanks dear sbb terperasan..haha..eyka da edit da..tqvm dear..try it..and good luck!! :)

      Delete
  4. nice sharing eyka...! :) thumbs up! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks cik jari manis..semanis tuan dia.hehe..try it..good luck!! :)

      Delete
  5. kalau kulit badan macam mna ye? :) rashes and scars pada badan

    great tips by the way!

    ReplyDelete
    Replies
    1. don't worry dear..i will make entri untuk penjagaan kulit badan khas utk awk..tunggu ye..in a few day i will published...hold on..and thanks for the comment dear..

      Delete
  6. Nice entry. Ini link blog saya. http://aishahmalina.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalammualaikum !!
Awak2 semua da baca entry terbaru eyka ke?macam mana ok x?
kalau awak2 ada apa2 soalan atau komen,boleh la tinggalkan dikotak bawah ni!
terima kasih ye..