Tips Untuk Isi Masa Bosan Anda

assalammualaikum..
hey girls...hey gentlemen!!how are you??
i hope u well be fine..

okay...haaa..skrg kan masa cuti sekolah..bagi adik2 yang sedang cuti sekolah tu, selamat bercuti okay??
tapi jgn nakal2 sgt tau..nanti membinasakan diri...
okay..disebabkan sekarang musim cuti sekolah dan kebetulan aku pun sedang cuti sem..
so elok sgt la kot buat post pasal ni??kan..kan..kan??hehehe..

tips ini anda semua boleh buat masa anda bosan..or masa tak de keje..or masa korang tidur mkn tidur...haha..jgn terasa ye..there i've list the tips for you untuk elakkan diri korang bosan di rumah or di bilik or mana2 je laa...asalkan anda x jadi mcm gmbr kartun kat bawah ni...hehehe




opss...jgn ye jadi mcm tuu...selekeh sungguh...hahaha..
okay..jom kita mulakan tips2 kita..cehhh..mcm pro la kan??hahaha..konon je..hahaha..

okay..tips yg mle2 adalah utk org2 yg ada bajet or senang cerita yg ada duit laa...ok??

1. Tengok Wayang - ajak lah kawan2 ke family ke adik2 ke or kakak or abg g tengok wayang yg terdekat dan yang best...sambil2 boleh berjalan2 kan???

2. Bercuti ke Pulau2 - kan malaysia ni antara negara yg mempunyai byk pulau seperti pulau langkawi,pulau redang,pulanu pangkor and byk lagi la...ajk la sapa2,yg ingin bercuti dan sekali gus dapat tenangkan fikiran sebelum korang semua habis cuti..da sah2 la naik je cuti stress dtg balik kan??hahaha..so,apa salah nya luangkan masa 2-3 hari di pulau boleh snorkelling, boleh shopping, boleh mandi laut, boleh makan ikan bakar...mcm2 laa..btul x??


3. Shopping - ni perempuan ramai la yg suka kan??g lah shopping baju ke..beg ke..kasut ke..apa2 la yg korang rasa korang suka and minat.. tapi jgn la sampai pokai plak korang beli..ingat2 la dunia..hehehe...

4. Karaoke - haaa..ni mesti ramai yg minat kan?/kdg2 karaoke ni bole buat kita hilang stress dan hilang suara..hahaha..kan3???hahaha..sbb da menjerit2 dalam bilik tu..mana ingat org da suara kita sdp ke x ke..kan??hahahha..sememangnya memang ramai yg akan suka..hahaha..g lah try bole hilangkan stress tau..hahahha..

5. BBQ - buat la plan ngn budak kelas ke,rakan sekolah ke,or family ke ajk dorang buat BBQ, kalau x dpt buat kat tepi pantai or sungai pun xpe... boleh buat BBQ dekat rumah apa...x slh..yg penting halaman rumah korang mampu menampung semua org la..hahha..that's mean luas dan besar la..buat la mkn2 dan jamuan ckit2..xde masalah pun kan?/mudah sahaja...


 -


6. Jelajah 1 Malaysia - ada byk duit dan rasa bosan kn..ade kereta or motor??g lah jelajah 1 malaysia...mula dari johor sampai perlis..tapi make sure mintak izin your parents and da ade lesen la ye..bahaya kalau xde lesen ni...hehehe..

7. Mandi Manda - haaa..ni memang ramai yg akan buat la kn..g la mandi-manda dekat laut ke or sungai or air terjun or paling cikai pun theme2 park yg ade dekat malaysia ni laa..x kisah la sunway lagoon ke..desa water park ke..ICT theme park ke..or mna2 la...jnji bole mandi..hehehe..

8. Bersedekah - okay,yg ini kita buat amal jariah..kita sedekah la makanan atau pun pakaian ataupun duit pada org2 yg x mampu..atau g lah rumah anak2 yatim..warga emas ke utk dermakan apa yg kita mampu..kalau x mampu nak bg duit pun,kita boleh tlg mereka..kemas tmpt tggl mereka..bg baju or makanan..itu pun sudah mencukupi kan??dapat pahala...

9. Bowling - ajak lah kawan2 yg suka main bowling tu g main utk isi masa lapang tu..main la 2 to 3 round ke..boleh jgk lepaskn bosan kan???

10. Join Event - kat malaysia ni kan banyak event,contoh yg baru2 ni kan ada festival hari belia dan jom heboh..kalau rasa diri tu suke g tmpt2 mcm tu g la...sekadar utk suka2 boleh la kn??kalau x pun boleh g tgk event2 kat istana budaya ke..kat shopping mall tu ke..mne2 la event yg korang twu....g lah try join dan libatkan diri..


okay...yg ini pulak tips utk isi masa bosan bagi yg tiada bajet atau senang cerita x ada duit atau niat nak simpan duit..ok??sapa kata bajet xde x bole hilangkan bosan??boleh je....jom tgk!!

1. Layan Movie - kalau org yg ada bajet boleh tgk wyg, kita x pyh tgk wyg pun x apa...tgk je tv tu..ada jgk cerita2 best masa cuti2 sekolah ni kan??x pun tgk rr movie online dekat http://www.tonton.com.my/ , tak pun dekat http://www.xesion-tube.com/ atau http://www.ceritamaster.com/ semua cerita ada kat situ..tgk je la...lagi best bole baring,golek..semua bole..hahhahaa..

2. Kemas Rumah - masa ni la kemas rumah,bersihkan semua apa yg patut...lap apa yg kotor atau berhabuk..kalau rajin lagi bole tukar langsir..mop lantai..alih kan perabot..semua boleh kn..dlm mse yug sme bole keluarkan peluh yg terbuku lama tuuu..hehehhe..

3. Baca Surat Khabar/Novel - untuk hilangkan bosan korang baca la surat khabar ke...novel ke..mesti la korang ada kn??xkn la xde...majalah pun bole apa...bole dpt ilmu,bole tenangkan fikiran..dan mcm2 lagi laa...

4. Dengar Lagu - fon kan ade...laptop or komputer kan ada..bukak lah lagu dengar laa..ape ssh..dengar lagu tu smpai tertidur pun xde masalah,...jnji best!!hehehe..

5. Tolong Parents - bukan selalu korang ade kat rumah kn..masa ni la korang tlg mak ayh korang..cci kereta ke..masak ke...tanam pkok bunga ke..cabut rumput ke..or apa2 je yg bole korang buat dan tlg..x ssh kn??

6. Facial - msa ni la korang nak manjakan diri korang,muka dan kulit korang..selalunya asyik busy je kn...skrg la masanya..manjakan la muka korang dgn produk2 yg korang ade..x pun buat sendri je pakai telur ke..or apa2 je..mndi air bunga ke..or air susu ke..aslkn dpt mnjekan tubuh badan korang tuu...



7. Keje Part Time - buat lah keje part time..kat rumah pun boleh buat part time kn..jge anak org ke..jhit manik ke..menyulam ke..or berniaga di rumah..kn bole buat part time tu..x pyh kua2..kn??hehe..

8. Stalker - jadilah seorg yg suka stalker..opppss..bukan stalker bnde lain ea..bce lah blog2 org..atau artikel2 online yg bagus2 tu..sementara boleh cuci mata dan tmbh ilmu..itu pun cukup baik..

9. Main Game - skrg kan byk game di internet,,kita cume klik dan cari je...then da boleh main..x pyh nk beli2 kn..main je game online tuu...smpai x sdr hri da nk mlm kn?/hehhehe..budak2 suka la game2 online ni...biasa la budak2..hehhee..lelaki pun suka jgk...org pmpn kurang..dorang suka yg kat bawah ni haaa...cerr tgk..

10. Online - ni org pmpn suka..online fb or twitter or blog or keek or ape2 je yg dipggl online ats dasar utk hilangkan bosan...ni ramai lah yg suka untuk berchat or berkomen2 or bertweet2..hehehhe..


okay..haaaa...da bole isi masa bosan korg kt rumah tu kan...ade komen ade pertanyaan bole di bawah ni haaa....jgn risau bole nye..hehehhe..okay...i got to go...need a beauty sleep..yeahhh..hahahha..poyo ea...hahha..ok..see u again...xoxo..eyka!!


Comments

  1. normally klu kt umah tu on9 la...tu yg pling simple..hee
    btw, follow cni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa..of course normally ramai yg akan online bila bosan right...thanks for the comment..i will follow.. :)

      Delete
  2. untungla cuti cik eyka oitttt..wahahahahaha...kak fida kemsalam...dah lama dah...tp akak taw uolss sentiasa keep in touch...ennn..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti laa kak oii..naik sem serabut balik..hehe..ok kak..kirim salam balik..rindu semua..eyka selalu msg kak fida.. thanks kak..

      Delete
  3. i like pergi bercuti ke pulau..tapi.. dwet x dok.camno?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa..saya pun suka sgt2 bercuti di pulau.urmm..don't be sad dear..simpan la duit,bila tiba masa nnti boleh pergi..ataupun sekadar berkelah tepi pantai pun da ckup kn??dapat tgk laut jgk...kalau bercuti kena simpan duitlah dear..ok?? :)

      Delete

Post a Comment

Assalammualaikum !!
Awak2 semua da baca entry terbaru eyka ke?macam mana ok x?
kalau awak2 ada apa2 soalan atau komen,boleh la tinggalkan dikotak bawah ni!
terima kasih ye..