Thursday, 16 May 2013

Tutorial : Letak Lagu Dalam Blog

assalammualaikum..
hey...i got this whatsapp from my housemate..

Housemate : iqa....sedih laaa...lagu x bole msuk pun..
Eyka : laa...bukannya ssh pun...nnti aku ajr kau kt blog aku...

haaaa....da phm skrg kn???hehehe..so entry ni khas utk housemate aku tu laaa...

wahai housemate,tgk btul2 ea step dye...kalau x reti jgk aku cekik kau..hahaha...


1. bukak blog korang dan klik di bahagian yg aku bulatkan tuu,nama dye layout ( tgk picture bawah ni )




2. da klik yg layout tu,korang akan jmpe mcm ni...




3. okay,da jmpe kan yg mcm dalam picture kat ats ni...skrg you go to this link http://scmplayer.net/




4. da msuk link ni..korg nmpk x default skrin yg dipaparkan tuu...pilih skins atau wrne yg korg suke...contohnya aku pilih yg ini...(tgk dlm gmbr)




5. da pilih kan..then terus tkn next bhgian bawah kotak tuu..




6.kalau da klik korang akan dpt mcm ni...





7. lps tu korg bukak youtube..pilih lagu yg korg suke...then copy url link lagu tuu..contohnya mcm ni..




8. lepas da copy link kat youtube tu paste je lah dkt edit playlist tadi..mcm dlm picture ni..




9. da copy da semua url lagu yg korang nk kn??sekarang buat configure setting plak..klik next lagi..mcm tdi...



10. lengkapkan or klik apa korg nak kat situ..da setting semua tu korang klik done kt bwh kotak tu sebelah kanan...nnti dye akan kua mcm ni..





11. da kua mcm kt ats ni,korg copy la bnde alah yg byk2 tu...copy then paste dkt sni..mcm dlm gmbr ni..klik kt slh stu gadget yg korang nk..x kisah la mne2 pun...klik kt sni...





12. lepas korg da klik mne2 gadget kt situ dye akan kua mcm ni..




13. lps da kua mcm tu...korang klik kt HTML




14. da klik kat situ, dye akan kua mcm dlm pic ni..then korg paste je bnde alah yg byk2 korg copy tadi tu dkt dlm content neyh!!!





15. da paste semua nya..jgn lupe save ok!!!da siap....nnti ade lah lagu korg tu mcm kt blog eyka ni!!




okay!!! done!!! terima kasih..harap korang phm ok!!my dear housemate..please alert!!!pnt tw aku buat..hhahaaha...kau kne blnje aku mnum ni...hahhaha...ehh..bukan mnum..mkn skli..hehehe...ok..

bubye..xoxo..eyka!!!













Amacam Blog Aku??

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum !!
Awak2 semua da baca entry terbaru eyka ke?macam mana ok x?
kalau awak2 ada apa2 soalan atau komen,boleh la tinggalkan dikotak bawah ni!
terima kasih ye..