Wednesday, 5 June 2013

Resepi : Karipap Isi Ketam + Cheese



assalammualaikum..
hey readers yg disygi...dan yg setia menjadi pembaca..
hari ini aku cadang buat karipap yg lain daripada yg lain..
kalau dgr pun ade yg pelik and jrg dgr kan???
karipap Isi Ketam tambah Cheese..aku pun x tahu mcm mana boleh dtgnya idea yg bengong ni dalam kepala aku..sedangkan aku x reti nak bentuk2 karipap ni..hehe..selalu tlg mak teh pun tolong isikan inti je..nak buat lekuk2 dia tu jgn harap laaa..hahaha..

tapi kali ni aku tekad nak buat..sbb tibe2 je terasa nak mkn karipap yg lain drpd yg lain..hahaha..
bila aku ckp dgn mak..

aku : mak..eyka nak buat karipap laa..tapi karipap isi ketam dgn cheese...
mak : kau biar btul..reti ke nak buat..karipap yg jrg pulak mak nmpk n dgr..
aku : eyka nak try..kalau jadi boleh jual..mcm mak usu..hahaha...
mak : suka hati kau la..jgn buat byk2 x sdp nnti buang je..
aku : mak ni..pthkan semangat eyka laa...

tapi semangat aku x pth pun..aku beli bhn2..then try buat..ni nak kongsi resepi dgn korang..
mungkin ade yg pernah rse n dgr karipap ni..dan mungkin ada yg x pernah dgr..so..kalau nak try resepi eyka boleh try..ok??jom tgk resepi...


Bahan A : Nak Buat Kulit Karipap Dulu !!

 Tepung Gandum ( agk2 la utk berapa org mkn)
Minyak yg telah di panaskan
Marjerin yg telah di panaskan
Air sejuk yg dalam peti ais
Sedikit garam

Cara-Cara Nak Buat Kulit Karipap

Korang kena panaskan sedikit minyak dan marjerin tu dulu...
Then campurkan marjerin dan sikit minyak tadi ke dalam tepung gandum yg telah diayak..
Masukkan air sejuk dan kacau..air sejuk tu jgn terlalu byk..kalau x bater korang akan cair..
Adun semua bahan tu perlahan2..kemudian masukkan sedikit garam..jgn byk2 tau..nnti kena drh tinggi..
Adun dan kacau sehingga tepung tu x melekat kat jari2 korang dan sehingga boleh dijadikan bentuk bulat..
Then,dah kalau da ok tepung tu biarkan dulu dalam 15-20 minit..(masa tu korang boleh prepared utk inti   karipap tuu)...

Bahan B : Buat Inti Karipap Pulak!!

Cheese ( sebaiknya korang pakai cheese yg khas utk masak..that's mean bukan yg keping2 tu la..ada jual kt supermarket yg belum ptong2 tu lagi..dalam bntuk segi empat..korang kena cari laa..)
Isi Ketam ( aku pakai isi ketam yg segera tu je..yg da siap..)

Cara-Cara Nak Buat Inti Karipap

Korang kena goreng dulu isi ketam tu..tapi jgn pakai minyak yg byk...guna minyak sikit je..kalau boleh kuantiti yg paling sikit la senang kn..goreng la agk2 da setengah masak korang angkat..
Cheese tu plak korang kena hiris halus2..kalau boleh sehalus yg mungkin utk dptkan kuantiti yg enak laa..
da siap semua tu korang da boleh sekali semua bhan utk jadi karipap Isi Ketam + Cheese

* Note : Korang buat lah bentuk karipap yg korang suka..then da uli semua korang letak isi ketam tu ikut brpe byk pun korang suka..tapi seelok2nya jgn byk2 la..2 ketul pun da cukup..then taburkan kt ats isi ketam tu cheese yg korang da hiris2 tadi tu...da siap bentuk semua,sedia utk di goreng!!!hehehe..


haaa..ini resepi yg x seberapa la drpd aku..sbb ni first time aku bentuk karipap tu sendiri..dan hasilnya sgt laa buruk..org lain buat cantik je..aku buat jadi segi empat..belasah rr kan??janji sdp..mak x komplen apa2 pun..just ckp sedap..lain kli boleh buat lagi..hahahha..mak tahu aku buat ngn adik2 tergelak2 sbb bentuk tu x jadi..hahhaa..jom tgk hasilnya..(korang jgn ketawa taw..hahhaah)



ni yg sebelum goreng..cube tgk jadi segi empat kan..sbb isi ketam tu punyer pasal laa..hahahah..


yg ni lepas goreng..buruk giler..hahah..da mcm bntl peluk da..hahaha..mak ckp karipap ni tembab mcm aku..hahaha..nasib sdp..hahhaha..
nmpk x don't judge by it cover..hahaha..yg penting sedap dan boleh diterima..hahaha...
tapi kulit karipap tu kena praktis la..hahaha..
kalau korang nak.korang boleh try..sdp tau...x rugi kalau nak mencuba..good luck korang...
jgn lupa tgglkan komen korang kat bawah ni..dan tgglkan juga jejak korang di shoutbox..
bubye readers..see u..xoxo..eyka!!



Amacam Blog Aku??

2 comments:

  1. thanks awak sebab sudi singgah blog saya . done follow you . btw , nice blog . hihi :)

    http://duniahatisaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. wow..nyummy nye karipap ni... :)
    done follow sini.. ~ayusham~

    ReplyDelete

Assalammualaikum !!
Awak2 semua da baca entry terbaru eyka ke?macam mana ok x?
kalau awak2 ada apa2 soalan atau komen,boleh la tinggalkan dikotak bawah ni!
terima kasih ye..