Tips Penjagaan Kulit Badan

assalammualaikum readers sekalian??
sihat..mestilah sihatkan??kalau x..takkanlah boleh online itu la..ini la..kan3??hehehe..
okay..sebenarnya,entry ini aku bukan utk slh seorg pembaca blog aku yg minta aku buat tips tentang penjagaan kulit badan lepas dia baca tips penjgaan kulit muka tu..
haaa..yg tu korang da cube ke blom??menjadi x??hehehe..hopefully menjadi dan x membahayakan kulit muka korang..hati2 ye pembaca..sbb x semua jenis kulit sesuai dgn tips2 tersebut..sama juga dgn pemilihan tntg produk2 kecantikan yg kita beli kat kedai tu..x semestinya yg mahal tu sesuai dgn kita..betul x??so,the lesson what??be careful to choose your product ok??

okay..just straight to the point la kan??aku ni memang suka bebel lebih2..sampai org pun muak nak dgr..hehe..tips penjgaan kulit badan ni,sebenarnya lebih kurang sama je dgn tips penjagaan muka..tapi ada lah beza sikit2 je..tips ini bukan utk perempuan sahaja ye..utk lelaki pun boleh..tiada masalah,tapi bergantung pada kulit badan masing2 ok??let's start!!!



1. Untuk Menghaluskan Kulit Badan

Amik segenggam beras pulut yang digoreng tanpa minyak sehingga hangus,kemudian campurkan sedikit air dan perahan limau,then sapukan pada seluruh badan tunggu sehingga kering dalam masa 10 minit, amalkan 2 kali seminggu..InsyaAllah berhasil...





2. Untuk Melembutkan Kulit Badan

Kacang Soya serbuk perlu dicampurkan dengan sedikit air mawar,kemudian sental pada tubuh badan..amalkan 3 kali seminggu..dan lihat hasilnya...





3. Untuk Menghilang Tompokan Hitam di Badan

Selepas mandi, keringkan badan yang basah dengan minyak daripada santan pekat yg ditanak sekali dgn kulit kayu manis dan daun pandan...then sapukan ia pada kulit yg terdapat tompokan
 hitam seperti leher,ketiak,punggung,celah paha,lengan dll itu sehingga merasapi kulit badan..amalkan 2 kali seminggu..





4. Untuk Cerahkan Kulit Badan

Air beras perlu diembunkan terlebih dahulu,then siram pada tubuh badan dan gosok sehingga keluar dakinya ..amalkan 2 kali seminggu..kulit akan jadi lebih cerah,gebu dan halus...


5. Untuk Mencantikkan dan Memutihkan Kulit Badan

Kisarkan satu cawan kelopak bunga mawar,satu cawan kelopak bunga melur,setengah cawan oatmeal,satu cawan susu putih,setengah cawan badam sehingga halus...then campurkan semua bahan yg dikisar itu ke dlm air mandian korang, then bersihkan tubuh dgn air biasa balik...


6. Untuk Menghilangkan Bau Tubuh Badan ( Extra ) hehehe..

Amik segenggam daun jambu batu, 5 helai daun limau nipis,then bersihkan bhn2 tersebut dan tumbuk atau kisar sehingga halus dan sapu pada tubuh badan sebelum mandi...


okay..siap!!!haiii..rasanya aku ni da mcm pakar bagi tips pulak..hehehe..korang kalau nak try,try laa..tapi hati2..x semua tips ini akan menjadi pada setiap jenis kulit..INGAT tu!!OK???hehehe..nnti tggu entru tntg tips penjagaan bibir,kuku dan kaki pulak ye??hehehe...tibe2 mcm suka pulak nak buat entri pasal ini...hehhe..thanks la kepada org yg menjadi sumber inspirasi ini!!hehehe..

okay laa..aku pnt la..i need a rest..tadi mekap kan org bertunang berjam2..mcm nak mekap org kawin pulak..hehehe..next week ade shoot wedding tlg pok su..heheh..wish me luck ok??ini hasil salah satu hasilnya make up org tadi..hehhe..


biasa je..dye cantikkan??mata dye bulat...hehhee..

okay laa..da ngntuk sgt ni..nak tdo laa..see u again readers..don't forget to leave your comment or terdpt sebarang pertanyaan boleh tnye sye..bubye..xoxo..eyka!!


Comments

  1. Tips yang menarik...

    Singgah & follow disini..
    if free boleh singgah & follow kembali :)
    http://fizasaiza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. wow!! cantiknyaaaa eyka mekup!!!!! apapun tengs for the tips yg menarik.. ena memang nak jaga badan ena ni... huuu...

    ReplyDelete
  3. semua perempuan nk cantik kan.tp sy ni xrajin nk buat semua tuh.betapa teruknya...

    ReplyDelete
  4. WOW care tradisional~

    Btw, saye dah follow blog akak, follow back
    http://darma-marina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. http://nurulshiraz.blogspot.com/2013/06/segmen-mari-tambah-kenalan-blogger-by.html

    done follow.. hit me back..tq

    ReplyDelete
  6. nak bookmark? join sini..
    http://busyratakiyudin.blogspot.com/2013/06/dengan-komen-dapat-bookmark.html

    ReplyDelete
  7. nice entry:)
    do follow back. tq:)
    http://lumelody.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

Assalammualaikum !!
Awak2 semua da baca entry terbaru eyka ke?macam mana ok x?
kalau awak2 ada apa2 soalan atau komen,boleh la tinggalkan dikotak bawah ni!
terima kasih ye..