MENJEJAKKAN KAKI DI BUMI TURKI - PART 1

Assalammualaikum blog readers..
sorry sebab eyka da lama tak update blog..penyakit malas kalau da datang mcm tu la..
lagipun semenjak kerja ni eyka xde masa sgt nak menghadap blog ni..
hehe..tapi now i'm free...

harini eyka nak kongsikan pengalaman eyka masa kat turki...
atau orang ramai lebih kenali dalam citer "istanbul,aku datang!!"..
situ la eyka pergi..sapa tak tahu kan??rasanya semua tahu kot..
alhamdulillah..rezeki untuk sampai sana..
kalau bukan company yang support eyka x nmpk byg pun turki tu..hehe..

eyka ke turki smggu lepas raya mcm tuu..
eyka ada kat sana lebih kurang seminggu jugak la..
kalau termasuk penerbangan jadi 9 hari 7 malam...

know what...eyka mcm x caya je yang eyka akan ke turki..
maklumlah x mampu kan nk terpkir bercuti sampai ke sana..
tapi alhamdulillah semenjak kerja di company travel eyka berjaya ke sana..
soo...excited dia tu lain mcm sikit la..hehehe..
jom eyka citer pengalaman eyka sikit..


ikutkan penerbangan kitaorg 11 malam..kitaorg naik turkish airlines..
lagi la excited kan naik penerbangan dorg..


 ada nametag lagi...comel je nametag ni..hehehe

passport dan tiket..masa utk masuk gate..
masa ni kecewa sbb x dpt tmpt dduk tepi tingkap..yg dpt tepi tgkp semua org bru kawin..huhu..semua fefeling nak g honeymoon sne..cett..benci tw..tp xpela..bg can..hehehe


kalau ikut jadual penerbangan dari kl ke turki amik masa 12 jam..first time nmpk pramugari dan pramugara dia tercengang kjp sbb dia punyer pramugari dan pramugara semua hidung mancung2...malaysia x nampak mancung tu..tapi dorg bukan main tinggi lagi manjung tu..sampai boleh gantung kunci la rasanya..hehehe..

masa flight nak naik tu dia punyer sakit kepala..ya Allah, sakit giler kot..tambah mcm eyka yg da lama x naik flight..mmg cari minyak cap kapak la citer dia...
then lps da 3 jam kot lepas berlepas tu cabin kru bagi makan..kira makan tgh malam la..dorg bg menu sruh pilih nak pasta or nasi...dan aku sah2 pilih nasi.,org msia kan..sampai je makanan dia nasi dia alahaaiii comel sgt cikit je..tp nasi dia seakan2 pulut sikit dan cpt knyg..pastu ada ayam masak ape x thu..ada salad,ada salmon pangang(serius sdp giler salmon tuu) dan ada apricot kek dan minuman..masa nak air tu bergelas masing2 minum..haus kot..haha...pramugari dan pramugara dia buat keje muka xde senyum dan agak masam jgk plus kelam kabut..eyka x tahu apa yang dorg kejarkan daa..heheh..
geng dlm flight...dpt dduk tengah pun jdilah...

lepas makan tu eyka jadi mcm krik2..sbb x thu nak buat ape..nak tdo x boleh lelap..nak tgk movie x blh sbb pening..(mmg eyka jenis kalau tgk citer ke bce buku dlm kenderaan akan pening)..lps tu kan eyka rasa mcm  bosan dan sakitnya badan dduk dalam flight lama2 macam tuu...tp sbb nak bercuti punyer pasal aku pasrah je,haha..da lme sikit bru eyka tdo...masa nak tdo plak bantal kepala yang eyka beli keras la ape la..sakit tengkuk aku dibuatnya...nasib bantal turkish airlines empuk lagi sdp..hehe..

da membuta beberapa jam lps tu eyka tersedar da smpai bangdad...(lalu je)x landing pun..tgk peta laluan penerbangan tu je...pastu kan eyka excited giler masa nak landing tu boleh tgk jalan atau pesawat nak landing dkt scree kita..mcm boleh tgk la mcm mana flight tu dari atas smpai jjak tanah...masa landing tu kat sana pkul 5 pagi..beza masa msia ngn turki 5 jam..msia cpt 5 jam,turki lambat 5 jam..lps landing tu..kita da trun flight kena naik bas yg airport ataturk sdiakn ke terminal arrival...thennn...


 tadaaaaa....i'm here ISTANBUL...
landing airport di ataturk international airport,istanbul..


masa sampai je trus cari toilet uollss masing2..pastu tgk toilet paip dlm mangkuk tnds..nak xnk kne hdap jgk..xkn nak than kan..hehehe..


muka bgn tdo dan x mndi 2 hari da..hehe..

sampai2 tu amik beg then lepak kjp tggu 1 lagi group yang naik malaysia airlines, lepak la kt kerusi kjp..then tgk cahaya matahari dri luar bukan main terang lagi...tahu x msa tu pkul bpe..pkul 6.00 pagi masa sana..korg rasa???then tanya dorg rpenye turki siangnya lebih panjang dripada mlm...kalau bln puasa ni..mmg x than oii..hahaha..lpe plak..mse eyka pegi ni dorg musim panas..mcm msia jgk..tp dorg panas yang sgt terik then ade la berangin2 sikit...sampai je group yg naik malaysia airlines tu kitaorg trus g lawatan tnpa check in htl okay??g la kau berjalan dgn x mndi tu..org x pdli da mndi ke x..jnji berjln..bercuti kan..heheh...

antara tempat lawatan kitaorang masa first day tuu..


selfie luu dalam bas...hehe..

sempat lagi tgkp gmbr wlaupun dalam bas ni..


bas istanbul..ni mcm kt kl yg bwak tourist ronda2 bndr..tp kitaorg x naik pun..


first place...topkapi palace..

istana ni serius besar giler...dan mmg x ckup klau sejam due je nk berjln..
tmbh dgn cuaca yg terlalu panas..korg akan cari ais mineral..
tapiii..istana ni mmg cntik..

tiket nak masuk istana ni...

kat luar ada jual mknn mcm2 ada...
ni kedai roti..korg tgk la roti dia mcm mna..
mcm2 bentuk ada...

ni kt area istana..blom msuk lg..ni bru luar...
bunga dia kembang bukan main cntik lagi uols..geram eyka,,,


ni kt bumbung istana..ukiran kt atas pntu masuk dia..

slh satu hiasan yg ada...unik sgt..

paling best..istana ni tepi laut..dan boleh nmpk seluruh istanbul uols..OMG..cntik giler kot..

of course eyka x lpskan pluang utk bergmbr..huhu..


lepas buat lawatan kt sni...
kitaorg da mmg pnt giler laa..bygkan tgh panas kn..msing2 cri air..
keluar je beli tembikai dia jual besar2 dorg potong..mmg puas makan..1 bekas tu ada lebih kurang 5-6 potong..potong tebal2 hrga 7 lira...klau ikut duit dorg mmg murah la..pastu beli air mineral 1.50 lira..lepas lawatan guide tu bawak g lunch...ehh..lpe plak nk kenalkan tour guide eyka..hehe..
anyway tour guide kitaorg nama ahmet yandit, org turki tapi kwin ngn org malaysia dan sgt fasih berbahasa melayu..cme ade certain2 perkataan je yg dia x fhm..hehe...mmg best la dpt guide yg fasih kn..sng nak berinteraksi..lps lunch kitaorg trus grk g bursa...dari istanbul nak ke bursa kne naik feri...makan masa dalam 45 minit gk la...tp feri tu boleh msuk ngn kndraan skli..merentasi lautan marmara..ecehhh,...hehehe...


masa ni da ats feri merentasi laut marmara...cntik sgt pemandangannye...tenangnya..

kat ats feri boleh kuar dri bas..lepak kat dek feri ada tmpt dduk..
kat ats tu pun ade cafe..ade mknn..boleh lepak2..mkn2..minum2..klau nakk..

smpt lagi dgn mereka..



tudiaa nmpk kapal kt blkg tuu...luas sgt laut marmara ni..

lepas tu dah merentas laut marmara teruskan perjalanan ke bursa..amik masa berjam2 la jgk..x pasti berapa jam..tp mmg jauh..dpt la tgk perkampungan dorg..bndr2 dorg..rumah2 dorg yg unik dan cntik2 belaka,...

kawasan perumahan di Bursa kebanyakannya semua di lereng2 bukit..


perjalanan dari Istanbul ke Bursa memang amik masa tp anda akan lalui kawasan2 yang sangat menarik dan mengujakan...sangat!!serius..hehehe...smpai je bursa da petang dkt nak mlm la..tp blom malam lg..kitaorg check in hotel, then dinner...dinner kat hotel lain...

view dari bilik hotel eyka...ika menginap di hotel alorf bursa..guess what masa ni da pukul 7 malam tau..tp see cuaca dia masih lagi matahari tegak atas kepala...

bilik kat hotel ni mmg sgt2 selesa..dan the best rooms eyka rasa...lengkap sgt, x perlu mintak iron sbb stiap bilik mmg da disediakan iron board dan iron..

haaa..ni firstday dinner kami..di gold majestic hotel, jarak dia x bpe jauh dari hotel kami..lebih kurang dalam 5 minit je smpai..dkt kan..hehehe

the part is mse dinner ade persembahan...mcm2 persembahan ade ok?tp turki punyer style la...
tempat dinner dia..masyaAllah..cntik kot..

ni la dinner nye..for uols information kt turki ni korang mmg xkna lari dari mkn nasi ciput ni dan wajib ade kentang..x ksh kentang ape..tp kentang..dan main course sme ade daging atau ayam...air kosong..melain kan  dorg hidang air appricot..gilerr sdp...kt Malaysia x dpt oii..

x tahu plak nk dinnerkt hotel kn mse ni..so pakai selekeh je..hahah

esok pagi bgn ade calling wake up dari staf hotel then dpt tgk view ni dri bilik eyka...
cntik kan??mse ni pkul 6.00 pgi...


pagi2 lepas sarapan kitaorg check out pastu jln2 kat area bursa...

sarapan kt sni xde nasi lemak ye...hahaha..

view dri meja tmpt kami sarapan...

lepas sarapan kami terus check out then naik bas g kedai namanya MUNIRA..
nak tahu ape ade kat MUNIRA...

geng2 bas 2 dan 3...


KEDAI MUNIRA..
MUNIRA ni dia ade jual macam2, masa kami sampai staf2 kedai ni semua lelaki..dan paling best..dorg hensem..hehehhee...dorg serve kami air teh panas...dan teh tu ade yang rasa delima dan ada jugak perasa apple...sedap kot teh dia...kedai ni pun besar jgk..dan kedai ni ade jgk jual turkish delight..turkish delight ni mmg terkenal di kalangan pelancong..ia sbnrnye mcm manisan org turki..tp ade mcm2 jenis dan perasa...spe yang pandai pilih sedap la..tp kebykannye di jual timbang dengan harga yang berpatutan..jom check out kedai dia....

ni bahagian turkish delight..kt belakang tu semua perasa dia..byk kan..smpai satu tahap korg akn give up nak rasa semuanya..sbb byk sgt perasa...hahaha

sempat la eyka membeli teh dia yang super sedap tuu...hehhe..tp x beli byk pon..
cerr tgk mamat turki kt blkg tu..hensem...hehehe

okay..lepas je shopping kt kedai ni...
time for discover Bursa...

nak kemana ni....

okay,antara tempat lawatan di Bursa adalah Masjid Hijau, Makam sapa tah lupa namanya, Silk House,Masjid Besar..

ni kat luar masjid hijau...


depan pintu masjid hijau..
jemput la masuk...

apa yang menariknya masjid di Turki ni adalah seni dinding nye..sgt cntik,,

see...





kat luar masjid ni ade silk house dgn kedai2 jual cenderahti dan kat ats masjid tu ada makan...
makan tu xde la nk bergmbr kan..hehe...
cntik kan kedai2 kt blkg tu..wrna wrni..





"BURSA"

td mamat turki hensem kan..
ni nak tunjuk gadis turki yang bapak cntik..hahaha..
kulit dia...subhanaAllah..mulus je..geramm kita...

ni pulak masjid besar di tgh2 bndar bursa..mmg besar masjid dia...
dan sgt2 cntik..



teruja punye pasal tgk seni dinding2 masjid ni..

dlm masjid ni ade air pancut tw...sekali dengan tmpt amik wuduk..sgt cntik kn..

sempat la bergmbr dlm masjid yang luas ni..


lepas lawatan tmpt2 ni kitaorg akan berangkat terus ke Kusadasi..yang mengambil masa 5-6 jam..
jadi lepas lunch tu...kau tdo la puas2 dlm bas ye..hehehe...

okay...untuk di Kusadasi nnti eyka update lain k...
nantikan entri..."menjejakkan kaki di bumi Turki - part 2"..hehehe..

see ya...
xoxo...zueyka!!













Comments