MENJEJAKKAN KAKI DI BUMI TURKI - PART 2

Assalammualaikum readers..
harini ika nak smbg story masa ika kat turki haritu...
dlam entri yg lepas ika terskip dari bursa ke izmir..

okay...part ni kita cite dari bursa nk ke izmir k??
kalau x salah ika dari bursa nak ke izmir amik masa dlm 5-6 jam jugak la...
tapi ada stop untuk lunch dan photostop skjp..

ni menu tengahari kami...nmpk mcm sikit kan??
tapi lepas mkn series kenyang giler...sbb daging dia mmg pdat dan sgt sdp..
nmpk mcm sambal atas dging tu??tu kitaorg pggl mcm smbal blcn la..pdhal x de rasa smbal pon..
hahaha..sbbnya dia x pds lnsg...kalau nak pds ltk serbu lada je...tu je mampu..haha


ni slh satu mknn yg terhidang dlm peti dorg..
tapi ika confius ni daging ke roti ke or enth la..x thu laa...
ade yg ckp ni daging yg kitaorg mkn tuu...ye la kot..

smbil2 mkan tu sempat la mintak tlg org kdai mkn tu amikkan gmbr...
mkn ramai2 best...meriah dia x thu nak ckp pe..hahaha

ni la staf dia tlg amikkan gmbr...
gadis2 turki ni mmg cntik2 ke??
geram laa...hahaha..


lepas mkn lepak dpn kedai sementara tggu bas dtg amik..
memasing pantang nmpk kamera semua nak menyelit...hahaha...
selagi blh selit,selit la kan?hahaha..senyum semua.... :)

 lepas mkn ayuhh teruskan perjalanan...

sepanjang perjalanan tu mmg mulut ni tak henti2 la bebel ckp bila nak smpai htl..hahaha..
ye la..pnt tw nak ddok dlm bas llme..skit pnggang..haha
jdi nak elkkan bebel byk2 ika snap pic2 kat lua tuu...
nmpk x kuning2 tuu...cerr teka apa tu..
tu la bunga matahari..mmg byk giler bunga matahari di tanam kt tepi jalan mcm ni..
sbb tu dorg byk kuakn produk koci...koci dia sdp kot..haha


then bosan lg ajak org sebelah selfie..rsenya byk jgk la selfie dlm bas ni..haha
kenalkan la..tu kak zureen...umur x thu la bpe..
hahah..nak knl??tnye la dia sndri..hahaha

finally smpai jgk izmir...smpai2 je kne dinner terus...mse tu bas kitaorg no 2 smpai..
jdi disbbkan htl tu tmpt mkn dia terhad, jd bas kitaorg kne dinner terus..
nak buat mcm mne..mkn la lg..lg..
ni dorg serve...tgk la tuu nasi ciput je..dan wajib ade kentang ok??
mkn je la..rzki da kan..telan la walaupun x blh telan pastu mlm cri mggi..hahaha

di sebabkan mlm tu kitaorg xde lawatan,jdi kitaorg buat lawatan sndri..
hahaha...kebetulan sebelah hotel tu ade mcm mall..
dan mall tu sebijik mcm tesco...
ala...tp gmbr xde plak..lpe nme mall tu ape..
japp..ingt balik..umm..emmm....apa ea..
haaaa..nama mall tu KAPPA, sbijik mcm tesco..
brg2 dia semua mcm tesco..
tanda harga pon mcm tesco..

ni la masa lawatan kami malam tuu..
nak tunjuk htl kitaorg tu,,x nmpk plak..haha..
nama hotel tu encore hotel..
dlm hotel tu pun mcm mall jgk...
tp mse kitaorg tu x byk bukak pon..
so mls nk g..kitaorg msuk yg KAPPA tu je..
tp kosong..x ramai sgt org..

nmpk x kitaorg berjalan smpai ke seberang..haha

ni baru lepas byr brg yg dorg beli..ika x beli pon..
tuu akak tu beli nescafe tin..rse dia sdp jgk..hehe..
masa snap pic ni org kt kaunter pelik je...hahhaa..malu kot org pndg semacam..
lepas berjalan tu kitaorg sempat singgah sni...
hahaha..jgn terkejut..hahaha

jeng..jeng..jeng....jom tgk kitaorg singgah mana..hahaha

taadaaa....

singgah gym weeyhhh...x thu la mcm mna blh terpkir nak singgah sni..
hahaha.,lg best kitaorg je kt gym tu..lg la kecoh..hahah

da pnt gelak ketawa semua balik la blik..
ika pun blik bilik ika buka tv..mse tu roomate ika x blik lg..
tgk2 citer mcm best wlauapun dlm bhse turki cikit pon x pham...
tp jln cerita tu mcm syokk..
ape lg..smbil kms bju tu, layan rr..smpai hbis..
hahah..x sdr ttbe hbis je...punyer la syok kn tgk..
citer dia mcm fast n furious rsenye laa..haha..lawakkk kan..


morning Izmir... :)


lps breakfast kitaorg check out utk grk ke Kusadasi dan terus ke Pamukkale..
sebelum tu snap 1 pic dpn hotel sebelum berangkat...

dari izmir kitaorg buat lawatan kat Kota Ephesus..
sapa tahu apa tu??kalau nak tahu Kota Ephesus tu adalah salah satu keajaiban dunia..

masa mula2 masuk kota Ephesus ni nmpk ni je dlu...
mula2 tu pelik la,xkan ni je da dianggp sebagai keajaiban dunia??
rupa2nya jauh lg perjalanan..

masa ni boleh bajet cntik lg wlaupun matahari da terpacak naik..
sekali tour guide tu bawa tgk jln dia bapak jauh..pastu dgn licinnya..
masa tuuu...ketiak basah da..hahah..kau x bajet cntik lg mse tu..hahaha...
tp tmpt ni mmg sgt2 besar...besar giler weii...
tgk la gmbr yg dpt ditgkp..

kekonon cntik berdiri tepi tiang tinggi tuu..
tp hampehh..ketara btul pendeknya..
hahaha..malu...

laluan ni la yg ika mksdkan licin..
kalau korg nk dtg sni x pyh la pakai heals tetinggi..
ika yg pakai flat shoes pon sikit lg nak jtuh..bhye..
sbb laluan dia licin dan berbatu..

sempat lg selfie pdhal tour guide tgh bebel kt dpn tu citer psal sejarah zaman dlu2..haha..

kekonon nak tunjuk laluan jalan kaki tu la...
jadi la penyambut tetamu jp kt tepi tu..haha

geng selfie dan geng jln...

banyak2 gmbr ika paling suka gmbr..
nmpk smart sgt...suka la...walaupun skjp lari curi2 nak tgkp gmbr dgn dorg..haha

tembok2 ni semua cntik2 la..walaupun da tgl lama..tp masih kukuh..
bagus btul zaman dlu2 bahan yang dorg gunakan elok walaupun msa tu belum ada teknologi bgs..


i show uolss the ephesus...
hebatkan seni bina masyarakat zaman dlu...
ika rasa bersyukur sbb dpt jejak kaki ke sni...



bersama model2 hebat..haha



masih kukuh lg seni bina yg dibuat ni walaupun da beribu tahun..

yes!!yg pegang bendera Malaysia tu tour guide kami..
namanya Ahmed Yandit from Anthusa Travel..
bini dia org Malaysia tau..

Bas 2...

tempat dia mmg sgt2 luas..
dan masa ni korg akan cari air mineral..
sbb jalan jauh dan panas terik..

ni tapak kaki masyarakat yunani..

yg mcm bntuk separuh stadium tu tmpt perhimpunan masyarakat dorg..
ni ika amik dri hujung..bawah pkok..da nak smpai pintu bru jmpe pokok..
hahhaa...

panas weyhh...x larat nak buka mata da time ni...snap je apa yg nmpk..

da nak hbis bru jmpe pokok utk rht dan amik angin..
dan kering2 kan apa yg basah..hahaha..
serius jauh,dan sgt besar...
tp mmg byk sejarah yg terdpt kt sini...
korg ptot smpai...

lps kua dri pintu keluar ni..kt lua tu byk sgt kdai2 jual air la...aiskrim la...souvenirs la..
mmg mse tu korg akan cri air dlu..hahaha..

okay...
smpai sni dlu ya ika story mory..
next ika akan smbg lg..
byk lg ni..
x smpai spruh lg..hehehe...

semoga korg enjoy bce ye..
xoxo..
ika!!



Comments